„CABARET UNABOMBER“ гостува предпремиерно в София

„Cabaret Unabomber“ – френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов и театралната трупа „Фамий Мунди“ ще гостува в София през февруари. Българската премиера на „Cabaret Unabomber“ ще се състои на 24-ти февруари, 2017 от 19:30ч в пространство ДНК на Националния Дворец на Културата в София. Официалната премиера в Париж е предвидена за април 2017г.

Спектакълът поставя важни и актуални въпроси, свързани с изчезването на природата, с технологиите и с това как и дали те ограничават човешката свобода. Текстът, наскоро преведен на френски и издаден от парижкото издателство „L’Espace d’un instant“ под името „Protohérissé“ (BP: „Unabomber“) е на Здрава Каменова и Гергана Димитрова в превод на френски на Мари Врина-Николов. Оригиналното българско заглавие на пиесата е „Праехидно“ и е носител на наградата „Икар“ за драматургия през 2011г. В текста са цитирани пасажи от манифеста „Индустриалното общество и неговото бъдеще“ на Теодор Казински, свръх-надарен математик, който постепенно става радикален технофоб и се превръща в най-търсения терорист в САЩ през 80-те години на миналия век.

Първи мизансцен на Димитър Узунов в България след 12 години прекарани в Париж и Ню Йорк. През 2008 г. той основава трупатаФамий Мунди“ в Париж, чийто първи спектакълСънят“ печели Голямата награда на фестивала в Ница през 2010 г. Трупата е и два пъти носител на призваниетоМлад талант на Париж“ давано на млади творци и творчески колективи от парижката община.

Партньори на събитието – Френски институт в България, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, SPEDIDAM, BBC Знание и сдружението „Арте Урбана Колектив“ – София.

режисура: Димитър Узунов

видеосреда: Стефан Прива, Рафаел Фирон

музика: Ромюалд Кагбо (РКА)

осветление: Рафаел Фирон

с участието на: Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс

асистенти: Александрина ал Джасем, Деян Цвятков

Следете събитието и на Фейсбук страницата Cabaret Unabomber | ДНК

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

67-я кинофестивал „Берлинале“ приема над 150 000 гости тази година

следващи

„Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света“ Луи Пастьор