Трибют към Заха Хадид – жената, която превърна сградите в движение

Заха Хадид беше една от най-влиятелните и неповторими личности в съвременната архитектура.

Родена през 1950 г. в Багдад, от малка е жител на света. Едва на 11 години е, когато семейството й е принудено, заради демократичните си възгледи, да напусне Ирак след идването на власт на Саддам Хюсеин. В Американския колеж в Бейрут, Заха учи математика, а през 1972 г. се мести в Лондон, където е приета в Школата на архитектурната асоциация. Тук тя бързо става любимка на преподавателите, но не и на клиентите. Проектите й са твърде странни и прекалено ексцентрични.

През 1980 г. Хадид основава собствено студио „Zaha Hadid Architects“, което се отличава със своето новаторство в областта на интериорния дизайн и архитектурата.

Екстравагантността на проектите на Заха е толкова голяма, че тя бързо понася хиляди критики: заради огромните разходи по изграждането им, заради не добрата функционалност или заради разточителното използване на материали. Изключително дръзки и оригинални, голяма част от работите й остават нереализирани.

През 1994 г. тя печели конкурс за проект на „Операта в залива Кардиф“. Уплашен от оригиналния й дизайн, строителят се отказва да го изпълни.

Едва 1999 г. е успешна за Заха Хадид – тогава се реализира идеята й за „Центъра за съвременно изкуство“ в Синсинати, открит през 2003 г.

Различен, артистичен и неподправен, стилът й се различава от пръв поглед. Сградите й се вписват с лекота в градската среда, без да нарушават баланса. За нея менторът й Рем Колхас – също световен архитект, твърди, че тя е планета, която се движи в своя собствена и неподражаема орбита.

„– Има цели 360 градуса. Тогава защо да се придържаме само към един?“ – казва Хадид.

В нейния свят не съществува предел. С безграничната си фантазия тя превръща луксозен ресторант в центъра на Токио в изкуство. Замисленият от нея „Научен център Phaeno“ във Волфсбург, Германия, пък е сред 7-те съвременни чудеса на света.

През 2004 г. Заха Хадид става първата жена, спечелила наградата „Pritzker Architecture“, и съвсем заслужено. Сред най-известните й творби са:

„Музеят на транспорта“ в Глазгоу


„Спортният комплекс за водни спортове“ в Лондон, който „прелива“ от движение във формите.


„Центърът по изкуства“ в Абу Даби – 10 етажна сграда във формата на клон, надвесен към морето, в чиято структура са включени пет театрални, една оперна и една концертна зала


„The Peak“ – проект за трансформиране на хълм в Хонконг, с който печели международен конкурс.

Две поредни години Хадид е носител на престижната награда „Стърлинг“ на Кралския институт на британските архитекти, която е най-престижното отличие на Великобритания. През 2010 г. – за създаването на „MAXXI – музей на модерното изкуство“ в Рим, а през 2011 г. – за работата й по „Академия Евелин Грейс“ в Лондон.

Центърът „Гайдар Алиев“ в Баку, проектиран от нея й носи отличието на Музея за дизайн за 2014 г., като отново е първата дама, печелила този приз.

През 2015 г. Заха Хадид става първата жена получила и друго признание – Британският кралски орден за архитектура, който се връчва от 1848 г. насам за постижения в тази област.

Въпреки огромният си успех и популярност, Хадид преподава и изнася лекции в различни кътчета на света. Нейната дързост и игра с пространството са вдъхновяващ пример за смелост и вяра. Формата от сковаваща и ограничаваща, се превръща в лабиринт от измислени пространства и свобода.

„Архитектурата наистина означава да се чувстваш добре. Мисля, че хората искат да се чувстват добре в едно пространство… От една страна заради чувството, че това е техният подслон, и от друга – заради удоволствието.“

Заха Хадид напуска нашия свят на 31-ви март тази година, в домът си в Маями на 65-годишна възраст. И като всеки гений получава широко признание и е оценена напълно едва след смъртта си. Дръзки и смели, проектите й добиват още по-голяма популярност, а работата й все по-често е сравнявана с изкуството на Гауди, Хундертвасер и Калатрава. Една жена, чийто гений успя да пробие отвъд предразсъдъците. Един творец, който придаде ново значение на думата архитектура.

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

Символи на семейството и рода в изкуството на традиционната българска шевица

следващи

Благотворителна изложба в подкрепа на инициативата „Резиденция Баба“ от 16-ти до 23-ти юни / София