Първите филми на едни от най-добрите европейски режисьори

Както всеки във всяко поприще от живота си започва отнякъде. Започнатото понякога се изтрива от лицето на Земята или остава за бъдещите започващи, като вдъхновение. Затова решихме да представим с кои филми започват едни от най-добрите режисьори на европейското кино.

Майкъл Хенеке (Michael Heneke) – „Седмият континент“, 1989 г.

Майкъл Хенеке

Макар и известен с негативния, пропит с насилие, провокативен начин на режисиране, но също така засягащ и някои сериозни въпроси на съвременното общество, Майкъл Хенеке прави дебютния си филм, който достига до избирането му за номинация от 62-те филмови награди за най-добър чуждоезичен филм с квота от Австрия, макар и не приет.

седмият континент

Филмът „Седмият континент“ е по истинска история на австрийско семейство, което е решено да се самоубие. По необясними причини Георг (инженер), съпругата му Анна и малката им дъщеря Ева се самоубиват, след като са решили да се преместят в Австралия и да избягат от скучното ежедневие. Преди смъртта си Георг написва с кръв по стената имената, мястото и датата на тяхната смърт. Но тук впечатленията на публиката според Хенеке не е антихуманното и отвратително деяние като детеубийството, а унищожаването на множество банкноти и разрушаването на аквариум с рибки. Въпреки че филмът за първи път излиза на екран само шесет месеца след падането на берлинската стена. Символ на обединение и равенство.

Федерико Фелини (Federico Fellini) – „Белият Шейх“, 1952 г.

федерико фелини

„Белият шейх“ е първият самостоятелен филм на Фелини. След като успява да публикува първата си статия за влиятелното хумористично списание „Марк Аурелио“ и да получи постоянна работа с рубриката си „Ще слушате ли каквото имам да ви кажа?“, Федерико Фелини успява да създаде контакти и приятелства с някои от най-забележителните артисти в Италия. Написва множество скечове и пиеси за радиото и успява да издаде книжка, наречена „Моят приятел Паскуалино“, която описва абсурдните приключения на автора.

Белият шейх

„Белият Шейх“ е романтична комедия, разказваща за млада двойка, която пристига в Рим за медения си месец. Уанда (съпругата) е обсебена от „Белият Шейх“ – герой от популярен сапунен сериал. Когато вижда, че снимките се провеждат в града, се опитва да достигне до героя, като оставя буржоазният си съпруг в комичните ситуации да прикрива нейната липса от роднините, които пък очакват да посетят заедно Папата. Същият сюжет е заимстван и от Уди Алан във филма „Рим с Любов“.

Алфред Хичкок (Alfred Hitchcock) – „Градината на удоволствията“ 1925 г.

Алфред Хичкок

Сър Алфред Хичкок е бил един от най-влиятелните кинорежисьори в Англия. Неговият стил, да навлиза дълбоко в психотрилъра анализирайки психологическото поведение на героите, е похват, който Хичкок следва и в нямото кино и в ранното озвучено кино. Често филмите му имат и сексуален подтекст и са изпълнени с насилие и убийства. Поради специфичния си стил той е наречен „Краля на ужаса“.

The_Pleasure_Garden_(1925)_Alfred_Hitchcock_intertitles„Градината на удоволствията“ е британско-германски ням филм от 1925 г., режисиран от Алфред Хичкок. Сценарият е на Елиът Станард, по едноименния роман на Оливър Сандис. Филмът разказва за любовните игри на героите, изневери и убийства подчертаващи стилът на Хичкок. За филма „Лондон дейли експрес“ пише: Филмът е на много висока ниво. На някои места е страхотен, а на други зрителят просто си казва „Това е перфектно.“

Емир Костурица „Невестите пристигат“, 1979 г.

Емир Костурица

Емир Костурица, наричан още балканския гений, е режисьорът на 21 век. Отличен с множество награди и оставил филми като „Черна котка бял котарак“, „Баща в командировка“, „Спомняш ли си Доли Бел“.

Невестите пристигат

Първият професионален филм на Емир Костурица е „Невестите пристигат“, който обаче е забранен от югославската цензура. Филмът разказва една нелицеприятна история за живота в глухата планинска провинция, в която героите оставят неприкрита следа на сексуални табута.

Педро Алмадовар – „Пепи, Луси, Бом и останалите момичета от квартала“, 1980 г.

Педро Алмудовар, ИспанияПедро Алмадовар е един от най-титулуваните режисьори в Испания. За работата си е награждаван с много от най-престижните филмови отличия като „Оскар“, „Златен глобус“, „Сезар“, „Златна палма“ в Кан.

Пепи, Луси, Бом и останалите моничета от квартала

Неговият първи дългометражен филм е „Пепи, Луси, Бом и останалите момичета от квартала“. Филмът разказва за живота в Мадрид. Наркотици, сексуално насилие, женски мазохизъм, мъст и сбивания, е само част от пънк обществото, което иска да ни покаже Алмадовар.

 

Чарли Чаплин – „Прекъснатия роман на Тили“ („Tillie’s Punctured Romance“), 1914 г.

Чарли ЧаплинЧарли Чаплин е един от най-известните и талантливи личности в света. Неговата дарба като актьор в нямото и новото кино в началото на 20 в., е дала на света един от най-запомнящите се образи – скитника Чарли. Британският актьор, режисьор, композитор и сценарист, е един от най-титулуваните хора на планетата.

Tille

Неговият първи филм е „Прекъснатият роман на Тили“. С този филм 33 годишният Чаплин и неговата партньорка във филма Мари Дреслер, стават огромни филмови звезди. Чаплин играе измамник, който говори на наивно момиче да вземат всички спестявания на баща и. Но неочаквано Тили е изоставена от Чарли, като е принудена да започне работа в местния ресторант, докато той флиртува със старата си изгора Мейбъл Норманд. Един ден Тили научава за смъртта на чичо си, и наследява 3 милиона долара. Чарли забравя за любовта си към Мейбъл, и предлага на Тили брак. Историята нататък се развива, много динамично с екшън сцени и философски завършек.

Никита Михалков – „Свой сред чужди, чужд сред свои“, 1974 г.

Никита МихалковНикита Михалков е виден руски режисьор, актьор, сценарист и продуцент. Международно признат Михалков е носител на множество европейски награди, орден за заслуги пред отечеството и президент на Московския международен кинофестивал.

Свой сред чужди, чужд сред свои

Филмът „Свой сред чужди и чужд сред свои“ е първият самостоятелен филм на Михалков. Създаден е по повестта на Едуард Волдорски и Никита Михалков. Филмът разказва за времето на гражданската война в Русия. За да успеят да купят жито от световната лига на нациите, съветската власт взима от неголям губернски град злато, което трябва да се пренесе от брониран вагон. Задачата е зададена на Егор Шилов. Малко по-късно е открит труп в квартирата на Шилов, който е обезобразен напълно. Всички смятат, че е той, а след това председателя на губернския комитет в града решава златото да бъде изпратено тайно без брониран вагон и с минимална охрана. Планът не успява и златото е откраднато. Шилов се появява след три дни и твърди, че нищо не помни. Никой не му вярва и е осъден на смърт. Шилов успява да избяга, но не за свободата си, а да открие истината. Истината, кой е виновникът за изчезналото злато Шилов ще докаже… по време на филма.

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

Кореноплодните – подцененото богатство на есента

следващи

История за „Бавната мода“