Подкрепа на преподавателите от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен

Преди около 15-тина години завърших Художествената гимназия в Сливен. Макар и да не бях от онези, „изключително“ концентрираните млади таланти, то тя промени живота ми завинаги. В мен остана блестящо и никога незагасващо пламъче на артистичността, духовността и изкуството във всичките му форми. Атмосферата, тази, която помня, беше будна и постоянно създаваща. Изключителни взаимоотношения, много респект, талант и вдъхновение. 

Днес картинката е различна. В гимназията има наболял проблем, който трябва да бъде решен и ние всички можем да помогнем в процеса, като подкрепим създаденото с толкова труд и жар. 

Тук публикуваме пълното съдържание на Обръщението на преподавателите по специалните и общообразователни предмети в гимназията. Без тях Художествената гимназия не би съществувала и е задължително мнението им и причините за създадената ситуация да бъдат взети под внимание и проблема да бъде разрешен. По надолу в текста ще намерите и линк към официалната пресконференция по случая, както и обществена петиция, която можете да попълните.


 

ОБРЪЩЕНИЕ

на преподаватели по специалните и общообразователни предмети при Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен

Уважаеми представители на медиите, ние, група преподаватели по специалните и общообразователни предмети в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен, се обръщаме към Вас и чрез Вас и към обществеността в нашия град по един изключително важен за състоянието и бъдещето на нашата гимназия проблем – избор на директор на учебното ни заведение.

Виждаме се принудени да предприемам тази стъпка, след като цял мандат от пет години, изтърпяхме хаотичното и тоталитарно управление на директорката на гимназията Пенка Кушкиева. Изтърпяхме го в името на запазването на авторитета на НХГ- Сливен, създаван през годините от нас самите. Какво ни струваше ние си знаем, но осъзнаваме, че е настъпил моментът да го споделим с обществеността.

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, което Ви предоставяме, сме изразили становището си за изминалия мандат и заставаме зад всяка наша дума.

Сега не е излишно да припомним факта, че Кушкиева през 2011 година беше назначена на поста в конкуренция, доколкото е уместно да бъде използвана тази дума, срещу скулптора Стефан Кънев, наш дългогодишен колега, който тогава имаше подкрепата на целия колектив.

При това, че и най-беглата съпоставка на образователния ценз, творческите и трудовите им биографии, както и личностните им качества, показваха несъизмеримото предимство на г-н Кънев. Но тези очевидни негови предимства при избора на директор по необясними за нас причини и обстоятелства бяха игнорирани. С вътрешна съпротива във всеки от нас, и бихме казали с потрес от това решение, ние го приехме с доброто намерение да дадем шанс и да подкрепим Пенка Кушкиева, като млад човек и бивша възпитаничка на гимназията, с надеждата, че тя наистина може би ще вложи своите възможности и усилия да бъде мениджър и администратор. Много скоро се разбра обаче, че бяхме допуснали грешка. Всъщност бяхме подкрепили чуждата грешка – на тези, които й бяха поверили този отговорен пост.

Днес декларираме, че сме готови да не допуснем осъществяването на втори мандат на г-жа Кушкиева, който ще бъде пагубен за училището.

Кои сме ние и на какво основание изразяваме своето несъгласие за нов мандат на досегашната директорка на гимназията.

Ние сме тези преподаватели, които през годините сме изградили доброто име на гимназията ни, пред нашите очи и с наша помощ са израснали стотици вече млади дарования, които намират по-нататъшна реализация като творци.

Ние сме тези, които, влагайки своя опит като художници и преподаватели, сме превърнали Сливенската художествена гимназия в едно духовно средище в нашия град. Издигнали сме равнището на преподаване и цялостната подготовка в нея, за да се нареди тя сред най-авторитетните сродни училища в страната.

Ето на тази основа – на своя професионален и творчески влог в каузата Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – си позволяваме да изразим тревога и загриженост, за нейната съдба. Това е не само наше право, но и наше задължение.

Изхождаме и от разбирането, че за успеха на едно учебно заведение, освен опитни преподаватели и педагози, е ключово важна и ролята на неговия ръководител. През последните пет години, ние можахме да се убедим в това, но съжаление, на базата на един негативен като цяло резултат.

Отхвърляйки като крайно неприемлива възможността Пенка Кушкиева да получи нов петгодишен мандат, ние заявяваме, че сега, в този важен момент, на нашето учебно заведение е жизнено необходим нов ръководител. Необходима ни е личност с иновативни идеи, с делови професионални качества, с авторитет като творец. Без излишна скромност можем да заявим, че в нашите среди има хора, които отговорят на тези изисквания. Нещо повече, сред нас има и такава личност, която се ангажира да влезе в тази отговорна роля. Но, за наше най-голямо съжаление, както си случи и преди пет години, те не са отчетени от комисията по обявения конкурс. Дори направо са игнорирани.

Няма официално изявление. Знаем го от заявеното пред съученици от сина на Кушкиева.

Ако е така, намираме, че решението на комисията е необосновано и скандално. Такава цена ние като колектив не можем да платим. В това сме категорични и настояваме за обективно и отговорно решение на конкурсната комисия. Иначе не ни се дава друга възможност, освен да предприемем всички позволени от закона протестни действия.

25.02 2015 г. – Сливен

 


Всички, които имат желание да дадат гласа си по този така наболял и сериозен проблем, могат да го направят попълвайки създадената петиция за „ПОДКРЕПА на преподавателите от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен“

Петиция в подкрепа на преподавателите от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен

За повече информация от самите тях можете да гледате видеото от пресконференцията ТУК.

Какво бе създадено, и какво е на път да бъде унищожено, ще ви покажем с една богата галерия от снимки, които покриват специалностите: „Мода и художествена тъкан“, „Рекламна графика“, „Иконопис“, както и специални предмети „Живопис“ и „Рисуване“.

 

str06 str07 str08 str13 str20

str23 str26 str27 str33

str34 str37 str39 str45 str46 str49 str52 str56 str60

Призоваваме всички, които имат желание, намират себе си съпричастни, бивши ученици и възпитаници на гимназията да се отзоват и дадат гласа си в петицията:

Петиция в подкрепа на преподавателите от Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович“ – Сливен

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

Житен режим на Петър Дънов / 24.02. – 04.03.

следващи

За вярата в безсмъртието на тракийските владетели