За първи път България става домакин на лятна академия за творческо писане 23-ти юли – 6-ти август, 2016

Това лято в с. Габровци ще се проведе „Лятна международна академия за драматургично писане“, която ще събере на едно място драматурзи и сценаристи, работещи в сферата на различни изкуства: театър, кино, танц, аудио театър и аудио инсталация. Програмата ще се състои от четири лекции и три ателиета, водени от доказани и иновативни френски, немски и балкански практикуващи лектори.

„Лятната международна академия по драматургично писане“ е своеобразен форум, който ще се фокусира върху творческия процес на създаване на една творба. Академията предлага интересна програма за обмен на практически опит между участниците, както и обучение с водещи европейски драматурзи и сценаристи. Те ще информират публиката за съвременните методи и тенденции, развиващи се в различните жанрове на сценичните и аудио-визуалните изкуства.

Лятната международна академия за драматургично писане „Дом за непослушни“ ще се проведе от 23-ти юли до 6-ти август, 2016 г. Програмата включва четири лекции и три практически петдневни ателиета. Форумът ще започне в София с представяне на проекта (23.07 в Гьоте институт) и презентация на проф. Горан Стефановски (24.07 във Френския институт), а след това ще се пренесе във Велико Търново и арт резиденцията в село Габровци.

снимка: Daniel Manheim (archive Duppini)
снимка: Daniel Manheim (archive Duppini)

Целта на амбициозния проект е, да даде нова възможност за обучение в творческо писане за театър, кино, танц, аудио театър и аудио инсталация на автори от България и чужбина. Основния обучителен модул ще се проведе в с. Габровци, в сградата на бившето ТВУ(трудово възпитателно училище), превърнато от сдружение арт група „Дупини“, в артистичен център. Отправна точка на всички работилници ще бъде историята на самата сграда и случилото се в нея. Оттук идва и заглавието на форума „Дом за непослушни“.

Сред лекторите са известни имена от водещи европейски театри, университети, културни организации: проф. Горан Стефановски (Македония/Великобритания), Марсел Бугиел (Германия), Джорджия Дол (Германия, Франция), Сигна Кьостлер (Дания, Германия), Юлия Тике (Германия), Жером Нунес (Франция), Албена Димитрова (България/Франция), която в интервю за нас разказа, какви са нагласите и подготовката за Академията.

Организатори на събитието са Гьоте институт – България, Френски институт – България, ОСАИК „36 маймуни“ – София, Арт група „Дупини“ – Велико Търново и „Арте Урбана Колектив“ – София.

За повече информация: http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

Очаквайте още: Екатерина Петрова и Здрава Каменова в  специално интервю за Българка

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

С Антон и Пламена по света: Как Замбия промени животът на двама доброволци?

следващи

„Чи-лакс“ със Стивън