Живот по вода – плаващите острови на езеро Титикака

Едно незабравимо пътуване до Южна Америка би оставило всичките ви съмнения за екстремно приключение в кутията с уникални преживявания и други такива подобни усещания. И докато за някой това е пътуване, то за други без съмнение е желание за живот.

Тръстикови острови
Снимка: Jenny Mealing

По-специалното ни предложение този път, е може би едно от най-екстремните и вълнуващи места – езерото Титикака, разположено на над 3800 метра от морското равнище и запазилото все още идентичността си, племе Урос.

Местното племе Урос
снимка: Jenny Mealing

Тук дишането е затруднено, но пък в специално изградените къщички за туристи, ще се чувствате напълно в безопасност. Всъщност, това е основната причина тези острови да бъдат създадени в средата на езерото. Ще онемеете, когато стъпите на сламата и видите как хората живеят с цялото си семейство върху направените от тях тръстикови острови. Така, около 500 човека от племето Урос, живеят напълно в синхрона на автентичния и традиционен начин на живот далеч от неприятели.

снимка: Jenny Mealing
снимка: Jenny Mealing

Хората са помислили за всичко, което включва две училища, като в едното се преподава изцяло традиционно обучение. Ще се изненадате като видите телевизори и електрически уреди, но племето Урос е възприело някои открития на съвременното общество – слънчевите панели. Благодарение на електричеството придобито от тях, на най-големия от островите за по няколко часа, можете да слушате местното радио.

Племе Урош
снимка: Jenny Mealing

Може би, бихте си задали въпроса, как се готви в тези тръстикови къщи, без да се запалят. Хората от племето редят камъни на близо 2 метра височина, а на върха им се пали огъня. Хранят се основно с риба и птици, а тръстиката използват за лечебни приложения, тъй като е богата на йод. Помислено е и за общо човешката природна нужда. Хващате първата лодка и отивате до специално създадените по-малки островчета да се облекчите.

снимка: Jenny Mealing
снимка: Jenny Mealing

Дебелината на острова трябва да бъде поне няколко метра, за да издържат постройките върху тях. И макар да не са направени толкова прилежно, както лодките им, хората полагат неимоверни усилия, за да поддържат островите годни за живот. За целта те заменят тръстиката с нова 4 пъти годишно, а понякога и по-често, ако има повече валежи. Всичката работа им се отплаща, защото така островите имат „живот“ за поне 30 години.

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

„Целувка от природата“ с Цеца Георгиева

следващи

Крем супа от картофи и зеле