Благотворителна изложба в подкрепа на инициативата „Резиденция Баба“ от 16-ти до 23-ти юни / София

Изложбата ще продължи от 16-ти юни до 23-ти юни 2016 г. и ще включва снимки на фотографа Анастас Търпанов, фотографии на резидентите Елена Стойчева, Деница Стоянова, Йоана Стоянова и Danish, както и ръчно изплетени и тъкани аксесоари от възрастните жени от с. Дряново, Община Лъки.

Какво е „Резиденция Баба“?

„Резиденция Баба“ е инициатива на „Фабрика за идеи“, която свързва млади хора от градовете и възрастни в обезлюдяващи се села в България. Резултат от това взаимодействие са конкретни продукти, услуги и/или инициативи, основаващи се на традиционно знание и отговарящи на специфичните нужди на хората в селата. Пилотното издание на инициативата се случи през лятото на 2015 г. в 4 родопски села: Югово, Дряново, Джурково и Манастир.

Каква е целта?

Общата цел е младите хора от града, които благодарение на инициативата могат да прекарат един месец с възрастни домакинства на село, да попият всяка частица от местното знание, свързана с фолклора, традициите и занаятите, както и на по-дълбоко ниво – невидимите носещи структури на техния свят – малки ежедневни ритуали, вярвания, предразсъдъци, сънища и надежди. Чрез разговор, в пълнокръвния смисъл на тази дума, участие в ежедневните дейности, желания, мъки на жителите на тези места в споделено време-пространство резидентите се включват и в един постоянен процес на съ-създаване на колективната ни идентичност.

коментари

сподели мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked *

предишни

Трибют към Заха Хадид – жената, която превърна сградите в движение

следващи

Renata Zandonadi от Erik Torstensson за VOGUE @ Япония 2016